Finsk storseger när Boda Isstadion invigdes i Borås

By 26 januari, 2019Nyheter
Finland - Kazakstan

Det blev publikfest och finsk storseger med 9-0 mot Kazakstan när Sveriges färskaste bandybana invigdes med en VM-match under lördagskvällen.

Bandy är på rejäl uppgång i Borås. Den nya isstadion är på plats och invigdes med VM-matchen Finland-Kazakstan. Svenska Bandyförbundets Lars Wennerholm, Borås bandys ordförande Klas Ström, samt lokala Borås politiker invigde Boda idrottsplats nybyggda isbana i Borås. 1 545 åskådare fanns på plats när domaren Christoffer Aidesjö blåste igång den historiska premiärmatchen.  Det var närmast idealiska yttre förhållanden för fin bandy med fyra minusgrader och vindstilla.

Det finska manskapet skaffade sig en 2-0-ledning inför halvtidsvilan och vann till slut med hela 9-0. Emil Fedorov stod för det historiska första målet på Boda isstadion. Sammanlagt stod Fedorov som till vardags spelar för Vetlanda för fyra mål och stod för en mycket fin insats.

– Det var lite spännande inför matchen när man inte riktigt visste var Kazakstan stod, de har en hel nya spelare. Men jag tycker vi gör det bra, men jag måste erkänna att Kazakstan inte var riktigt lika giftiga som tidigare år, säger den finske lagkaptenen Ville Aaltonen till svenskbandy.se och hyllar inramningen i Borås.
– Det var mycket folk och framförallt många med finska tröjor och flaggor. Det var roligt för oss och kanske skaffade vi oss några nya följare. Vi försökte göra bra reklam för oss. Arenan var fin och ligger fint till.

– Vi är mycket nöjda med vår premiär. Framförallt sista 45 minuterna är jättebra från vår sida. Vi hade många involverade i spelet och stod för en riktigt fin insats, Vi har en bra spelartrupp och har siktet inställt på att gå långt i detta VM. Många av våra landslagskillar spelar till vardags i den Svenska Elitserien och ett flertal har ledande roller i sina lag. Dessutom har vi en bra ålder på spelarna, med en snittålder på 25-26 år i landslagstruppen. Vi har en hög målsättning med årets VM-turnering och tror att vi kommer gå långt. Vi är  optimistiska om våra chanser, och har siktet inställt på medalj. Vi känner oss inte slagna på förhand mot något lag, säger den Finske landslagscoachen Antti Parviainen efter söndagens tidiga träningspass i Arena Vänersborg, och  passar samtidigt på och hyllar inramningen på Boda idrottsplats, med många tillresta Finska supportrar.

FINLAND-KAZAKSTAN 9-0 (2-0)
Mål: Emil Fedorov 4, Tuomas Määttä 3, Markus Kumpuoja, Teemu Määttä.

Text: Erik Jonsson

Text: Niklas Thonander

Text: Johan Borehed

Bild: Gert Holmér