Estniske stjärnan Alexei Ibatulov dominerar

By 23 januari, 2019Nyheter

Estland har varit turneringens stora utropstecken så här långt I B-VM. I onsdagens första match i Arena Vänersborg vann laget sin tredje raka seger då laget besegrade Tjeckien med 7-2 (4-1). Tillställningen var länge jämn, men två snabba kontringsmål av Edgar Baranin och Emil Kaup i slutet av den första halvleken stängde matchen.

– Vi har stundtals spelat riktigt bra och är nöjda med vår turnering så här långt, säger den estniske coachen Artur Fedorov, förövrigt pappa till den finske landslagsspelaren Emil Fedorov som till vardags spelar i Vetlanda och som vi får se i A-VM nästa vecka.

Flera av Estlands spelare har imponerat under turneringen och det gäller inte minst Alexei Ibatulov som varit en av turneringens allra främsta aktörer. I matchen mot Tjeckien i Arena Vänersborg stod Alexei för två nya mål och ser fram mot fortsättningen av B-VM.

– Vi siktar på att först och främst göra ett bra gruppspel. Vi har sedan målsättning och förhoppning att vinna B-VM.  Vi trivs jättebra i Vänersborg. Ett mycket bra arrangemang, fin arena med bra is, så  förutsättningarna  för oss spelare är mycket bra, säger den estniske B-VM stjärnan. Längre fram i turneringen när vi möter de bästa lagen är det viktigt att det kollektiva spelet fungerar bättre, med såväl försvars- som anfallsspel.

Alexei Ibatulov spelar i klubblaget Vodnik som ligger på tredje plats i ryska högstaligan och han trivs mycket bra i föreningen.

– Det är ett mycket starkt lag med bra tränare och stenhård konkurens om platserna. Jag känner att jag hela tiden utvecklas som spelare och trivs i föreningen,  fortsätter Alexei.

Nu väntar Ukraina och avslutningvis Kanada i gruppspelet för Estland innan slutspelet tar sin början och att döma av hur det sett ut i inledningen av turneringen får Estland gälla lite som favorit att vinna turneringen.

Stort tack till Estlands coach Artur Fedorov som hjälpte till med översättningen i intervjun.

Text: Niklas Thonander

Bilder: Hans Löfgren Estland-Schweiz

190122 BVM Estland – Schweiz 9-0


Mer bilder: Jorge Moreno

190123 BVM Estonia – Czechia 7-2