Estland vann B-VM

By 25 januari, 2019Nyheter

Estland vann B-VM I Vänersborg efter att under hela turneringen imponerat stort. Laget besegrade  publiklaget Storbritannien i fredagens final med övertygande 9-3 (4-1) och var det bättre laget matchen igenom.  Precis som i semifinalen mot Japan fick Estland en pangstart när turneringens store stjärna Alexei Ibatulov redan i den första matchminuten gjorde 1-0. Ibatulov har öst in mål och briljerat under B-VM och totalt stod den estniske anfallaren för fem mål i finalen.  Stor matchvinnare tillsammans med Djurgårdens Emil Kaup som gjorde de resterande fyra målen och var planbäst I B-VM-finalen. Den Estniske förbundskaptenen Artur Fedorov var strålande glad efter slutsignalen och hyllade sina spelare och arrangemanget i Vänersborg/Trollhättan.

– Allt har varit helt perfekt för oss turneringen igenom. Vi hade en hög målsättning inför detta VM och vi är mycket nöjda med vårat spel. Målsättningen var att vinna B-VM och kvalificera oss till A-gruppen. Vi har haft en mycket fin vecka och är jättenöjda med arrangemanget. Det har varit perfekt i Vänersborg/Trollhättan. Vi har blivit bättre som lag till denna turnering, säger tränaren Artur Fedorov.

När Emil Kaup ökade ledningen till 3-1 efter 17 minuters spel så släppte Estland aldrig greppet om matchen. Alexei Ibatulovs 4-1 var helt matchavgörande. Då skall man veta att Storbritanniens målvakt Tim Smith räddadt en straff i första och varit mycket bra för sitt Storbritannien. Faktum är att britterna haft två strålande målvakter som alternerat och stått en halvlek vardera. I den andra halvleken var det Christopher Halls tur att  briljera med en straffräddning och även en frilägesräddning. Samme Christopher Hall som stod för en makalös räddning i semifinalens slutskede mot Ungern när han knep Robert Thelins straff vid ställningen 4-4 och var då stor matchvinnare för sitt brittiska lag och huvudskälet till att detta brittiska lag tog sig till final.

-Vi har två mycket bra målvakter så det käns helt naturligt att ge dem varsin halvlek igen.  Vi har haft en mycket fin vecka och killarna har varit fantastiska och stått för en  fin VM-turnering. Anders Gidrup  som är mannen bakom detta Brittiska bandylag har gjort ett enastående arbete för att få ihop ett sådant här slagkraftigt trupp,  så han skall ha en stor eloge för jobbet han lagt ner, säger Patrik Larsson.

Storbritannien har varit en härlig frisk fläkt i detta B-VM och dragit storpublik till samtliga matcher. Idag beräknades närmare tusen personer ha tagit sig till finalen i Arena Vänersborg. Återigen skapade de brittiska fansen som var I klar majoritet på läktaren en härlig atmosfär.

Bronsmatchen tidigare på fredagen vanns av Ungern som gjorde processen kort med Japan och höll dessutom nollan. Vann med 6-0 (3-0). Ungerns Robert Thelin mycket bra genom hela B-VM och en av turneringen bästa spelare. Till vardags spelar 26-årige Robert I IFK Kungälv. Japan har stått för en fin turnering och slutade på en fjärde plats.

Text: Niklas Thonander

Foto: Jorge Moreno

Bilder från finalen